Blog: tzatziki volgens recept schoonmoeder Katerina


Mijn schoonmoeder is al tachtig en heeft nog steeds haar kleine Griekse taverna ‘Katerina O Pontius’, met authentieke Griekse gerechten in Rethymnon. Het is hard werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, het hele seizoen van eind maart tot eind oktober. Ik verbaas me erover dat ze nog steeds daarvoor de energie heeft, maar ze  doet het nog met veel enthousiasme en liefde. Elk jaar zegt ze, “dit wordt het laatste jaar”, maar dan komt er toch nog een jaar bij. Het is een soort vertrouwde plek geworden waar Grieken uit de buurt ook graag de dag beginnen met een kopje Griekse koffie of ’s avonds hun glaasje raki drinken. Toeristen die het bekende Venetiaanse fort, Fortezza, bezoeken stoppen geregeld bij haar restaurant omdat het zo kleurrijk is . Veel toeristen komen elk jaar weer terug  en zijn soms goede kennissen geworden. Door de typische Griekse uitstraling en de zelfgemaakte Griekse gerechten wordt het restaurantje zelfs aanbevolen in diverse reisgidsjes. Tzatziki maakt ze dagelijks, want het hoort echt als bijgerecht in de Griekse keuken. Dit recept (zoals alle recepten) heb ik van haar, het is heel eenvoudig te maken en je hebt het in 10 minuten gemaakt.  We maken dit thuis regelmatig en wanen ons dan een beetje bij Jiajia (oma) aan tafel.

Benodigdheden
500 gram Griekse yoghurt (Total yoghurt)
halve komkommer
2 grote of 3 kleinere teentjes knoflook
1/2 theelepel zout
1 1/2 eetlepel biologische olijfolie extra vierge
1 theelepel rode of witte azijn

Bereiding
Neem een kom en rasp de komkommer (met groene schil). Daar komt vocht uit, dus met een lepel het vocht uit de geraspte kommer er wat uitdrukken en voorzichtig afgieten. Met een Rasp of gebruik de knoflookpers en doe de knoflook in de kom. Voeg de Griekse yoghurt, zout, azijn en olijfolie toe en meng het goed door elkaar. Kom afdekken met vershoudfolie of aluminiumfolie. Laat minstens twee uur op elkaar intrekken voor gebruik. De tzatziki is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Bij serveren in klein schaaltje doen en versieren met zwarte biologische kalamata olijven en een muntblaadje.

© 2009 - 2024 olive-art | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel