Lekker en gezond koken met Olive-art! 🫒
Koken wordt nóg leuker (en gezonder) met de biologische olijfolie en andere authentieke biologische producten van Olive-Art. Onze Saltsidis en Latzimas extra vergine olijfolie zit boordevol antioxidanten en gezonde vetten, en geeft elke maaltijd een pure en volle smaak. Een scheutje olijfolie, een drupje citroensap, wat balsdamico creme en wat peper en zout - en je hebt in een handomdraai een frisse én gezonde dressing voor een groene gemengde salade. Hieronder een aantal recepten ter inspiratie. Kali orexi (smakelijk eten) en Yamas (proost)

Griekse boerensalade
(Choriatiki)

De 'Choriatiki' is een van de meest gegeten salades in Griekenland en wordt als lunch of voorgerecht/bijgerecht gegeten. Goede Griekse olijfolie is daarbij onontbeerlijk, deze mengt zich met het sap van de tomaten, feta en oregano waardoor het zo lekker smaakt. Lekker met stokbrood, bijvoorbeeld om in de salade te dippen.
Ingrediënten
-2 à 3 grote tomaten of 4 trostomaten
-1 komkommer
-1 ui (of meer naar smaak)
-5 eetlepels olijfolie 10 olijven
-200 gram feta kaas
-zout
-1 a 2 theelepels oregano
Choriatiki bereiden
De tomaten en paprika wassen en in stukken of parten snijden De komkommer schillen, door de lengte halveren en in ( niet te dunne) plakken snijden. De ui schoonmaken en in halve ringen snijden. De tomaten, komkommer en ui in een diepe schaal doen. Olijfolie erover gieten, zout erover strooien en olijven toevoegen. Alles goed met twee opscheplepels door elkaar scheppen, zodat de olijfolie, olijven en het zout goed verdeeld worden over de salade. Een dik plak feta in het midden boven op de salade leggen of erover verkruimelen. Als laatste oregano over de salade strooien.
Pastitsio Makaronia (pasta ovengerecht)

Benodigheden:
1 zakje Penne
3 tomaten
1 of 2 teentjes knoflook
1 ui
tomatenpuree
zout
peper
tuinkruidenbouillon poeder
kaneel
scheut rode wijn
2 eetlepels Olijfolie
zakje geraspte kaas
pakje bechamelsaus ( of maak bechamelsaus zelf)
melk
2 eieren ( splitsen in eigeel en eiwit)
Bereiding:
Vulling
Bak de ui en geperste knoflook en rul het gehakt bruin. Voeg zout en peper en eventueel wat kruidenbouillon poeder naar smaak toe. Ontvel de drie tomaten, snijd in blokjes en voeg aan het gehakt toe. Voeg klein blikje tomatenpuree met wat water, scheutrode wijn en 1 theelepel kaneel toe. Laat 15 minuten pruttelen en daarna iets afkoelen. Voeg dan de twee eiwitten erdoor.
Kook de penne (pasta) in ruim water met vleugje zout gaar. Goed laten uitlekken en wat olie erdoor. De helft ervan in een ovenschaal die met wat olie is ingesmeerd. Strooi 1/3 van de geraspte kaas erover en verdeel de saus hierover. Bedek het weer met 1/3 van de geraspte kaas en de andere helft van de penne . Maak de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op het pakje en strooi daar laatste 1/3 van de geraspte kaas door en het eigeel en schenk over de pasta. Daarna ca 45 minuten in de over op 200 graden ( elektrische oven).
Tzatziki volgens schoonmoeder Katherina van Kreta

Benodigdheden
500 gram Griekse yoghurt ( Total yoghurt, verkrijgbaar bij oa. Albert Heijn)
halve komkommer
2 grote of 3 kleinere teentjes knoflook
1/2 theelepel zout
1 1/2 eetlepel olijfolie van Olive-art extra vierge (liefst biologisch)
1 theelepel rode of witte azijn van Olive-art
Neem een kom en rasp de komkommer (met groene schil). Druk het vocht uit de geraspte komkommer en giet dat af. Rasp of gebruik de knoflookpers en doe de knoflook in de kom. Voeg de Griekse yoghurt, zout, azijn en olie toe en meng het goed door elkaar. Kom afdekken met vershoudfolie of alumiumfolie. Laat minstens twee uur op elkaar intrekken voor gebruik. De tzatziki is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Bij serveren in klein schaaltje doen en versieren met olijfjes en muntblaadje.
Gebakken krokante courgetteschijfjes

Simpel maar o zo lekker! Heerlijk bij de borrel als mezze (hapje) of als bijgerecht.
Ingrediënten
(voor twee personen)
-1 courgette
- meel
- water
- 1 ei
- snufje peper
- zout naar smaak
Krokante courgetteplakjes bereiden
Was de courgette en snijd in plakjes met schil. Doe in een diep bord bloem en voeg daar de ei en wat water bij en roer tot een stevig beslag. Voeg een snuf zout en een snuf peper toe. Doe de plakjes courgette in het beslag en lekker door het beslag heen halen, zodat de plakjes onder het beslag zitten. Dan de plakjes bakken, kan in olijfolie. Eventueel wat geraspte kaas over strooien.
DAKOS
Een populair Kretenzer hapje of op z’n Grieks mezze voor de borrel, maar ook lekker als lunch of als bijgerecht.
Het gerecht wordt op Kreta ook wel Koukouvayia genoemd.
Ingrediënten
- Paximadia brood (hard gerstebeschuit kan ook)
- 4 trostomaten raspen of in hele stukjes gesneden
( of heel kort in de blender
- Feta-kaas gekruimeld
- extra vierge Griekse olijfolie
- oregano (gedroogd)
- paar zwarte olijven
Dakos bereiden
Haal het harde gerstebeschuit (paximadia) heel even snel door een straaltje water of druppel wat water op het gerstebeschuit. Leg het daarna op een bord(jes) en giet wat olijfolie eroverheen. Beleg elk gerstebeschuit rijkelijk met de geraspte tomaten, de gekruimelde feta en wat meer olijfolie. Garneer de dakos met oregano en wat zwarte olijven.
Drink er een Griekse wijn bij en maak de borreltafel compleet met wat dolmades en gigantes uit de Griekse box. Kali orexi!
Kip met aardappelen uit de oven (Kotopoulo me patates sto fourno)

Benodigdheden
vastkokende aardappelen
kippenpoten
zout en peper
sap van twee citroenen
3 teentjes knoflook
theelepel oregano
kopje olijfolie ( zowel de biologische als de extra vierge olijfolie van Olive-art is heel geschikt hiervoor)
1/2 kopje water
Bereiding
Schil gewenste hoeveelheid aardappelen en snijd in 4 parten. Grote aardappelen eventueel in meerdere parten verdelen. Pel de teentjes knoflook en snijd in evenveel partjes als er kippenpotem zijn. Kippenpoten van vel ontdoen en een sneetje in het vlees maken, waar je een stukje knoflook insteekt. Kippenpoten en aardappelen in een grote ovenschaal leggen. Ruim zout ( zeezout is erg lekker) en peper over malen. Een theelepel oregano erover strooien. Het kopje olijfolie, 1/2 kopje water en sap van de twee citroenen toevoegen. Circa 65 minuten in de oven laten garen op 200 graden (elekrische oven).
Lekker met stokbrood en een frisse groene salade met dressing van olijfolie, beetje mosterd, honing, zout en oregano. Of natuurlijk een Griekse boerensalade met feta.
Eet smakelijk!
Gemista - gevulde tomaten en paprika

Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de groenten:
4 grote tomaten
4 grote paprika’s (rood, geel of groen)
Voor de vulling:
200 g rijst (bij voorkeur ronde rijst)
1 grote ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 eetlepels olijfolie
1 wortel, geraspt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt (optioneel)
1 handvol verse peterselie, fijngehakt
1 eetlepel verse munt, fijngehakt (optioneel)
1 theelepel gedroogde oregano
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels tomatenpuree
50 g feta, verkruimeld (optioneel)
500 ml groentebouillon of water
Bereidingswijze
Voorbereiden van de groenten
Was de tomaten en paprika’s. Snijd de bovenkant van de tomaten en paprika’s af en verwijder voorzichtig de zaadjes en het vruchtvlees. Bewaar het vruchtvlees van de tomaten; dit wordt later gebruikt voor de saus.De vulling maken
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zachtjes.Voeg de geraspte wortel, bleekselderij en rijst toe en bak 1-2 minuten mee.Voeg het tomatenvruchtvlees, tomatenpuree, oregano, peterselie, munt, zout en peper toe. Voeg 100 ml water of bouillon toe en laat de rijst 5 minuten zachtjes koken. De rijst hoeft nog niet volledig gaar te zijn, omdat deze verder gaart in de oven. Roer eventueel de feta door de vulling.Groenten vullen
Vul de tomaten, paprika’s en eventueel courgettes met het rijstmengsel. Plaats de bovenkant terug op de groenten als “deksel”.Bakken in de oven
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de gevulde groenten in een ovenschaal en giet de resterende bouillon of water erbij (ongeveer 200 ml) om te voorkomen dat het uitdroogt. Besprenkel met een
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg de gevulde groenten in een ovenschaal en giet de resterende bouillon of water erbij (ongeveer 200 ml) om te voorkomen dat het uitdroogt.
Besprenkel met een
