Koken met olijfolie? Recepten

Pastitsio Makaronia ( pasta ovengerecht)

Benodigheden:
1 zakje Penne
3 tomaten
1 of 2 teentjes knoflook
tomatenpuree
zout
peper
Tuinkruidenbouillon poeder
kaneel
scheut rode wijn
2 eetlepels Olijfolie
zakje geraspte kaas
pakje bechamelsaus ( of maak bechamelsaus zelf)
melk
2 eieren ( splitsen in eigeel en eiwit)

Bereiding:

Vulling
Bak de ui en geperste knoflook en rul het gehakt bruin. Voeg zout en peper en eventueel wat kruidenbouillon poeder naar smaak toe. Ontvel de drie tomaten, snijd in blokjes en voeg aan het gehakt toe. Voeg klein blikje tomatenpuree met wat water, scheutrode wijn en  1 theelepel kaneel toe. Laat 15 minuten pruttelen en daarna iets afkoelen. Voeg dan de twee eiwitten erdoor.

Kook de penne (pasta)  in ruim water met vleugje zout gaar. Goed laten uitlekken en wat olie erdoor. De helft ervan in een ovenschaal die met wat olie is ingesmeerd. Strooi 1/3 van de geraspte kaas erover en verdeel de saus hierover. Bedek het weer met 1/3 van de geraspte kaas en de andere helft van de penne . Maak de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op het pakje en strooi daar laatste 1/3 van de geraspte kaas door en  het eigeel en schenk over de pasta. Daarna ca 45 minuten in de over op 200 graden ( elektrische oven).

Tzatziki volgens schoonmoeder Katherina

tzatziki.jpg

Benodigdheden
500 gram Griekse yoghurt ( Total yoghurt, verkrijgbaar bij oa. Albert Heijn)
halve komkommer
2 grote of 3 kleinere teentjes knoflook
1/2 theelepel zout
1 1/2 eetlepel olijfolie van Olive-art extra vierge (liefst biologisch)
1 theelepel rode of witte azijn van Olive-art

Neem een kom en rasp de komkommer (met groene schil). Rasp of gebruik de knoflookpers en doe de knoflook in de kom. Voeg de Griekse yoghurt, zout, azijn en olie toe en meng het goed door elkaar. Kom afdekken met vershoudfolie of alumiumfolie. Laat minstens twee uur op elkaar intrekken voor gebruik. De tzatziki is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Bij serveren in klein schaaltje doen en versieren met olijfjes en muntblaadje.

Gemarineerde karbonades


gemarineerdekarbonades.jpg

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 30 minuten voor de marinade)
Bereidingstijd: 35-40 minuten
Voor 4 personen

Benodigdheden
8
karbonades
Voor de marinadesaus:
2 theelepels grof zout
1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
2 theelepels oregano
4 teentjes knoflook (geperst)
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel komijn
1 theelepel zwarte peper
2 eetlepels tomatenketchup
½ kopje Kalamata Balsamico Azijn
60 ml olijfolie

Doe de marinadesaus ingrediënten in een kom en klop goed. Plaats de karbonades in een ovenschaal en giet er de marinadesaus op. Laat de marinade in de karbonades trekken in de koelkast gedurende 30 minuten. Zet de ovenschaal 35-40 minuten in een voorverwarmde oven tot het vleesgoud kleurt en de saus karameliseerd. Serveer met Balsamon Oregano & Thyme Mosterd

 

Zachtgebakken groentengerecht met paprika, tomaat en aubergine
Lunch voor 4 personen

warmgroentengerecht.jpg

Benodigdheden
400 gram aubergine,   400 gram  gepelde tomaat

2 groene paprika,        2 rode paprika

2 eetlepels kappertjes, 1 snufje keukenzout

1 snufje peper,             2 teentjes knoflook

6 eetlepels olijfolie,      75 gram Parmezaanse kaas

4 eetlepels platte peterselie, 1rode ui

2 eetlepels rode wijnazijn, 75 gram zwarte olijven

Bereiding
Snijd de ui in halve ringen en de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in smalle repen. Snijd ook de tomaten en de aubergine in blokjes. Halveer de olijven en schaaf de Parmezaan. Verhit 2 el olijfolie en bak hierin de ui en knoflook met een snufje zout circa 10 min. Bak de paprika’s circa 5 min mee. Voeg dan de tomaten en nog wat zout toe en laat het mengsel circa 30 min zachtjes sudderen. Verhit intussen 4 el olie in een grote koekenpan en bak hierin de blokjes aubergine onder roeren aan alle kanten lichtbruin.

Laat de aubergine op keukenpapier uitlekken. Sprenkel de azijn over de aubergine en strooi er zout en peper over. Roer de aubergine, olijven, kappertjes en (fijngesneden) peterselie door de paprikasaus. Breng op smaak met zout en peper en serveer het groentengerecht warm of op kamertemperatuur. Schaaf vlak voor het serveren de parmezaanse kaas erover.

Bruschettea met tomaat
Beleg het brood met plakjes tomaten en wat knoflook. Bestrooi met wat peper en giet er wat olijfolie over heen en eventueel wat basilicum.. Dan in de oven, zodat de tomaten en knoflook zacht worden en het brood wat knapperig. Smakelijk eten. Lekker met de biologische witte wijn en groene of zwarte biologische olijven van Olive-art.

koken13723792.jpg


 

Kip met aardappelen uit de oven (Kotopoulo me patates sto fourno)

kipmetaardappelen.jpg

Benodigdheden
vastkokende aardappelen

kippenpoten
zout en peper
sap van twee citroenen
3 teentjes knoflook
theelepel oregano
kopje olijfolie ( zowel de biologische als de extra vierge olijfolie van Olive-art is heel geschikt hiervoor)
1/2 kopje water

Bereiding
Schil gewenste hoeveelheid aardappelen en snijd in 4 parten. Grote aardappelen eventueel in meerdere parten verdelen. Pel de teentjes knoflook en snijd in evenveel partjes als er kippenpotem zijn. Kippenpoten van vel ontdoen en een sneetje in het vlees maken, waar je een stukje knoflook insteekt. Kippenpoten en aardappelen in een grote ovenschaal leggen. Ruim zout ( zeezout is erg lekker) en peper over malen. Een theelepel oregano erover strooien. Het kopje olijfolie, 1/2 kopje water en sap van de twee citroenen toevoegen. Circa 65 minuten in de oven laten garen op 200 graden (elekrische oven).

Lekker met stokbrood en een frisse groene salade met dressing van olijfolie, beetje mosterd, honing, zout en oregano. Of natuurlijk een Griekse boerensalade met feta.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

© 2009 - 2017 olive-art | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel