VEELGESTELDE VRAGEN

 

 

OLIJFOLIE

Kan er met de latzimas biologische extra vierge olijfolie van Olive-art worden gebakken?
Door geavanceerde methodes worden de olijven in een keer uitgeperst en ontstaat er een heerlijke extra vierge stabiele Latzimas olijfolie die niet aanbrandt in de pan en waar je dus prima mee kunt bakken. Wellicht boet het dan wel iets in aan smaak in vergelijking bij koud gebruik, maar die is nog steeds veel beter dan bakken met een goedkope olijfolie is onze ervaring. Frituren raden we niet aan en men moet er wel voor zorgen dat ook bij bakken de olijfolie niet gaat walmen.

Wij gebruiken zelf onze Latzimas biologische olijfolie voor dressings, dips, maar ook zeker voor bakken en ook voor ovengerechten, zoals het roosteren van aardappeltje en groenten in de oven. Ook een eitje bakken we in de Latzimas olijfolie van Kreta. Vaak horen we dat men goedkopere olijfolie gebruikt, maar dat is in verband met de prijs. Er is wat ons betreft een duidelijk verschil in smaak.

Hoe bewaar je olijfolie?
Handig om te weten dat je olijfolie het best kan bewaren in een donkere goed gesloten fles, op een donkere plaats en bij kamertemperatuur. De olijfolie is zo gemakkelijk anderhalf jaar houdbaar. Om de nadelige invloed van zonlicht te vermijden kan je de olijfolie ook bewaren in blik, in een rvs kan of de fles bekleden met aluminiumfolie.

Onze Griekse biologische olijfolie uit Kreta moet bewaard worden op kamertemperatuur. Als de olijfolie te koud staat kan het wat gaan stollen, maar de olijfolie wordt weer vloeibaar bij kamertemperatuur

Wat voor kleur moet de olijfolie hebben?
De kleur van de olijfolie is niet bepalend voor de smaak of de kwaliteit.  De kleur is afhankelijk van de soort olijven (olijven ras), de bodem, het klimaat en het tijdstip van de oogst.

Wist u dat?

  • Olijven en olijfolie superfood zijn omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, vitamines, tocoferolen en polyfenolen
  • Olijven en olijfolie cholesterol-, natrium- en koolhydratenarm zijn
  • Voor 1 liter olijfolie er ongeveer 7 kilo olijven nodig zijn
  • Olijfolie veel wordt gebruikt in landen rondom de Mediterrane zee en onderdeel zijn van het zogenaamde Mediterrane dieet en in die landen minder hart- en vaatklachten voorkomen
  • Groene olijven zijn net rijp, daarna rijpen ze verder en kleuren ze naar donkerpaars/donkerbruin
  • Olijven zijn rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Dit is de goede bron van vet.
  • Dat olijfolie al sinds de oudheid gebruikt wordt als gezichts-, haar- en huidverzorging. Olijfolie is goede huidverzorging door onder andere de vitamine E. Probeer onze natuurlijke huidverzorgingsproducten van Aphrodite, waar naast biologische olijfolie uit Kreta ook andere heilzame kruiden worden gebruikt die zorgen voor optimale eerlijke verzorging.


OLIJVEN

Hoe lang kunnen de biologische Kalamata olijven van Olive-art worden bewaard als de pot is geopend?
De tenminste houdbaarheidsdatum staat onder op de pot kalamata olijven. Als de pot geopend wordt zijn de olijven nog tenminste twee weken houdbaar.

Waar komt de naam Kalamata olijven vandaan?
De heerlijke kalamata olijven komen uit het zuiden van Griekenland. Deze amandelvormige olijven zijn vernoemd naar de gelijknamige plaats in het zuiden van de Peloponnesos, waar ze groeien in de streken rond Messenia en Laconia. Alleen exemplaren uit deze streek mogen verkocht worden als kalamata’s.  

De biologische Kalamata-olijven worden één voor één geoogst, uitsluitend van de biologische olijfgaarden waar we mee samenwerken, tijdens het juiste rijpingsseizoen, op de meest traditionele manier. Na selectie op kwaliteit ondergaan ze een proces van 9 maanden natuurlijke gisting, waarbij de pure natuurlijke olijvensmaak wordt gewaarborgd. Ze rijpen zonder chemicaliën zodat hun fruitige smaak en unieke aroma behouden blijft. Het is een superfood omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, vitamines, tocoferolen en polyfenolen.

HONING

De honing is gestold, is het nog wel goed?
De Kretenzische honing van Olive-art is een puur product en er zitten geen toegevoegde suikers en water bij en daarom blijft de honing in principe altijd goed. Het is namelijk lastig voor bacteriën lastig om erin te groeien. De gehalte aan natuurlijke suikers dragen ook bij aan de goede houdbaarheid van de honing. Wel belangrijk bij het gebruik en het bewaren van de honing is:
- sluit de pot met honing na gebruik goed af zodat er geen lucht bijkomt, anders kan de structuur en -   smaak veranderen
- honing niet gekoeld bewaren, maar op kamertemperatuur en het liefst donker wegzetten. Dan is de kans op kristalliseren kleiner
 - Als de honing wel gekristalliseerd is, kan men de pot honing een tijdje op de centrale verwarmingskachel leggen of de pot rechtop(zonder deksel) in een pannetje met warm water weer vloeibaar laten worden.

OLIJFHOUTEN TAPASPLANKEN

Hoe kan je het best de olijfhouten tapas planken onderhouden?  Zijn de planken hygiënisch in gebruik?
Olijfhout is één van de hardste houtsoorten ter wereld, waardoor het zeer duurzaam materiaal is. Daarnaast zullen etensresten niet snel in het hout trekken, omdat het oliehoudend is. Het is dus hygiënisch in gebruik en daarom ook erg geschikt voor gebruik in de keuken.  Zo nu en dan na gebruik kunt en schoonmaken van de plan met een beetje olijfolie inwrijven. Zijn er na verloop van tijd krasje, dan kunt u ze met fijn schuurpapier een beetje bijschuren en weer inwrijven met olijfolie. 

 

 

 

© 2009 - 2024 olive-art | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel